Stevia vagy nyírfacukor?

Több lehetőségünk is van arra, hogy a szacharózt felváltsuk egy egészségesebb alternatívára: választhatjuk a steviát vagy a nyírfacukrot is. De mégis melyiket?

A fent említett termékek kiválóan alkalmasak a cukorbetegek számára, hiszen glikémiás indexük nagyon alacsony (nyírfacukor:7, stevia :0), vagyis lassú felszívódásuknak köszönhetően nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet és tartósan normális szinten tartják azt. Ezenkívül szénhidrát tartalmuk is nagyon alacsony, ennek köszönhetően egy cukormentes szigorú diétában is könnyen beilleszthető. Sokkal kevesebb kalóriát is tartalmaznak, mint más cukrok, vagyis a 2-es típusú cukorbetegek számára segítséget jelent abban, hogy némi súlytól megszabaduljanak, így csökkentve a betegség kockázatait.

Szintén mindkét termék kitűnő azok számára, akik szeretnék, hogy a mérleg kevesebbet mutasson. A steviával gyorsabban lehet elérni a súlyvesztést, hiszen kalóriatartalma és szénhidrát tartalma egyaránt nulla. De nem kell háttérbe szorítani a nyírfacukrot sem, hiszen ez is igen hatékony a fogyókúrázók számára.

Válasszák a nyírfacukrot azok, akiknek sok problémájuk van a fogukkal és szeretnék, hogy fogsoruk állapota javuljon, valamint nem akarják, hogy fogaik elszuvasodjanak. A stevia szintén védi a fogakat, de ebben az esetben a nyírfacukornak jár egy kis előny.

A nyírfacukor sokkal többe kerül a steviánál, vagyis mivel hasonlóak a hatásaik és mindkettőnek nagyon sok előnye van, megtehetjük, hogy az olcsóbb verziót választjuk, mert így sem döntünk rosszul.

Persze azt is tudni kell, hogy a steviának van egy igen érdekes mellékíze, amit sokan nem kedvelnek. A nyírfacukor ezzel szemben hűsítő, mentás aromával rendelkezik, így sokkal barátságosabb lehet a többség számára.

Mindkét szer nagyon hatásos a Candida gomba ellen, hiszen stabil szerkezetük nem engedi, hogy a gomba túlszaporodjon a szervezetünkbe, így ha egy lúgosító diétát szeretnénk követni, akkor mindkét termék igen kiválóan alkalmazható és beleilleszthető az egyes étrendekbe.

Összefoglalva: bárhogyan is döntünk, válasszuk akár a steviát vagy a nyírfacukrot, életünk sokkal egészségesebb lesz, csinosabbakká és frissebbekké válunk.

A fent említett termékek elérhetőek: http://multi-vitamin.hu/Cukorbetegseg.html