A nyírfacukor kinyerése a nyírfából

 A nyírfából mi is kinyerhetjük a cukrot, hiszen már az 1800-as években a Napóleon által kirendelt kontinentális zárlat idején próbálták a nyírfában rejlő édes anyagot felhasználni a fellépő cukorhiány miatt. A második világháborúban is ugyanúgy jelentkezett a cukorhiány, így a Finn Cukorvállalat kifejlesztett egy másik módszert is, mely segítségével képesek voltak hozzájutni a xilithez, persze csak nagyon kis mennyiségben. Most itt az idő, hogy mi is megpróbáljunk a két kezünkkel nyírfacukrot szerezni.

nyirfaxylit.jpg

 A nyírfát meg kell csapolnunk legelőször, ahhoz, hogy gépi eljárások nélkül is hozzájuthassunk a facukorhoz. Ez úgy történik, hogy egy nyírfaágat átlósan lemetszünk, majd egy csövet vagy slagot húzunk az ágra, hogy a nyírfa ágából kicsepegő folyadék, amit a népnyelv viricsnek hív egy helyre tudjon összegyűlni. (Ugyanezt ki lehet próbálni iszalaggal, vagy szőlőhajtással is, de azt tudnunk kell, hogy az iszalagnak enyhén kesernyés íze van, a szőlőből kifolyt lé pedig íztelen. )

 Fél liter virics szükséges ahhoz, hogy egy falat nyírfacukrot elő tudjunk állítani. A megfelelő mennyiségű folyadék összegyűjtése után, azt egy tűzálló edénybe helyezzük és szépen, lassan el kezdjük forralni. Cukorszirupot is ugyanúgy készítünk, csak ez, ellentétben a cukorsziruppal teljesen egészséges lesz. Az oldat ahogyan melegszik, nem kezd el buborékozni, hanem besűrűsödik és szirupossá válik.

 Néhány perc múlva a szirup egy barnás árnyalatot kezd felvenni, karamellizálódik. És itt beindul a folyamat. Addig kell forralnunk ezt a folyadékot, amíg az egész nem lesz  karamelles. Ezután a tűzről levéve, hagyjuk, hogy kihűljön.

 Miután kihűlt az anyag, észrevehetjük, hogy megszilárdult és kristályossá vált. Ha házilag készítjük el a nyírfacukrot, akkor az sosem lesz olyan szilárd, mint a kristálycukor, hanem némileg ragadósabb, törökmézre emlékeztető állagot vesz fel. Az íze is nagyon hasonlít a ragadós édességhez, ám annál talán még sokkal édesebb.

 Ezzel az egyszerű technikával, labori körülmények nélkül mi is előállíthatjuk a nyírfacukrot, mely ugyan nem lesz alkalmas teljes mértékben a cukor helyettesítésére, hiszen állagban némileg különbözik a házi készítésű xilitünk a cukortól, de ugyanakkor édességnek, nyalánkságnak kitűnően alkalmas és még nem is kell sok idő az előállításához. Cukorka helyett inkább készítsünk ilyen módon xilitet a gyermekeinknek (vagy akár saját magunknak is), hiszen így biztosak lehetünk abban, hogy egészségük nem károsodik, sőt még a fogaik egészségének megőrzéséhez is hozzájárulunk azzal, ha ezt adjuk csemetéink kezébe cukor helyett.

 Ha nem szeretnénk otthon xilitet gyártani, vagy nincs éppen kéznél elegendő nyírfánk, a terméket az alábbi linken meg is lehet vásárolni.