Cukorbeteg diéta

A betegség kezdetén, ajánlott az életmód-változtatás, diétával, testsúlycsökkentéssel, sporttal. Gyakori, kis mennyiségű étel fogyasztása, ami hozzájárul az egyenletes vércukorszint fenntartásához. A cukorbetegség kezelésében és karbantartásában döntő szerepe van a beteg fegyelmezett étkezési szokásainak, a diéta betartásának, életmódnak.

Mindenféle zsír bevitelét radikálisan csökkenteni kell, minden zsírnak, magas a kalóriatartalma. Legnagyobb bűnös a többszörösen telítetlen olaj, például amivel sütünk, sütésnél oxidálódik.

Tanulmányok kimutatták, hogy amikor a többszörösen telítetlen zsírok elvegyülnek a sejtstruktúrában, a sejtek azon képessége, hogy összekapcsolódjanak az inzulinnal, csökken, így kevesebb glükózt képesek felvenni. Ezután az inzulin már nem lesz képes "kinyitni az ajtót”. Mivel a telítetlen zsírok (Omega 3–6–9) értékes anyagai, amik nagyon fontosak a sejtépítésben, 50 °C felett oxidálódik, egészségtelen a növényi olajokkal sütni. Az ilyen zsíroktól mentes, vagy belőlük csak keveset tartalmazó diéta segít enyhíteni a tüneteket.

Ételeinket különböző tápanyagok alkotják, a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék. Egyéb funkcióik mellett szervezetünknek energiát szolgáltatnak, de léteznek táplálékainkban olyan anyagok is, amelyek energiát nem adnak, de sejtjeink, szerveink működéséhez hasznosak vagy nélkülözhetetlenek. A belek optimális működéséhez szükséges vízben nem oldódó rostokat soroljuk (ezek kémiailag szénhidrátok), továbbá a vitaminokat,az ásványi anyagokat, a nyomelemeket, amelyek nélkül szervezetünk működésképtelen lenne.

A cukorbetegség nem más, mint a szénhidrát-anyagcsere zavara. A szénhidrátok a szervezet energiaszolgáltatói.

A "nagy” szénhidrát-molekulákat kicsi cukormolekulák (szőlőcukrok, orvosi szaknyelven glükózmolekulák) alkotják, vagyis az emésztés során az összetett szénhidrátok is glükózzá bomlanak le, így szívódnak fel a vérbe, és szállítódnak a sejtekhez. A cukrok egy része ott felhasználódik, más része a májban raktározásra kerül keményítő formájában, hogy szükség esetén mobilizálható legyen onnan, a maradék pedig zsírrá alakul. Csak néhány vagy éppen sok cukormolekula kapcsolódik-e össze az alapján, egyszerű (gyorsan felszívódó) vagy összetett (lassan felszívódó) szénhidrátoknak hívjuk. A felszívódás sebességének a vércukoremelő hatás tekintetében van jelentősége, az egyszerű szénhidrátokat a szervezetnek nem vagy alig kell bontania, vagyis a cukormolekulák gyorsan bejutnak a keringésbe, alaposan megemelve a vércukorszintet, míg az összetett szénhidrátokat tartalmazó ételek szénhidrátjainak lebontásához idő kell,fokozatosan jutnak be a vérbe, kevésbé emelve meg ezáltal a vér cukorszintjét.

Gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek: cukor, méz (ezek nem fogyaszthatók), tej, kefir, joghurt, gyümölcsök, gyümölcslevek

20140728ez-zsir-konnyu-etelek-a1.jpg

Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek: teljes kiőrlésű lisztek, az ezekből készült pékáruk, barna rizs, korpás kekszek, nyers zöldségfélék

A cukorbetegség étrendje gyakorlatilag megegyezik az egészséges étrend alapelveivel, a különbség csupán mennyiségi. annyi a teendője, hogy számolja a szénhidrátokat, de emellett figyeljen oda az energia- és zsírbevitelre is.

Az ideális testsúly elérése és megtartása óriási jelentőségű,a komoly súlytöbblettel rendelkező betegek esetében a felesleges kilók leadásával a magas vércukorszint csökkenthető. A cukorbetegek nem folyamodhatnak különböző drasztikus fogyókúrás módszerekhez, hiszen esetükben az egyenletes vércukorszintet megfelelő szénhidráttartalmú diétával mindenképpen biztosítani kell. Az egészséges fogyás kulcsa tehát nem más, mint az orvos vagy a dietetikus által meghatározott energiatartalom betartása a meghatározott szénhidrátbevitel és a csökkentett zsírfogyasztás mellett (pl. 1200 kcal, 130 g szénhidrát) Az étrend, nem valami misztikus diéta, hanem maga az egészséges étrend, annyi módosítással, hogy szénhidrátokat kell számolni.

Inzulinnal nem kezelt cukorbetegek naponta ötször, inzulinnal kezeltek ennél többször étkeznek, meghatározott időpontban.

Cukrot, mézet, illetve ezek felhasználásával készült termékeket nem fogyaszthatnak. Az édes ízről persze nem kell lemondaniuk, hiszen számos termék áll rendelkezésre édes íz elérésére.