Cukorbetegség megelőzése

A cukorbetegség kialakulásának okai nem tisztázottak, a népességszaporodástól, az átlagéletkor növekedésétől, a pontosabb diagnózistól kezdve, a helytelen táplálkozáson és az élelmiszer-minőségén keresztül, amin már nem csak a készételeket és a feldúsított élelmiszereket értjük, hanem a megváltozott környezetünket,amelynek
csökken az ásványi anyag tartalma, és persze ide tartozik a környezetszennyezés is, és az alkoholizmustól a gyógyszerszedésig, a genetikai faktorokig sok minden szóba jöhet, Mint tudjuk, ezeknek a kimutatása nem egyszerű, mivel a követéses vizsgálatok évtizedeket vesznek igénybe. Környezetünk évről-évre rosszabb állapotba kerül. Mivel a cukorbetegség járványszerűen emelkedik a kutatóknak elég nehéz feladat a pontos okokat meghatározni.

Megelőzésében fontos szerepet kap a vegyes, a tudatos táplálkozás, és a mozgás. 

kardio.jpg

Elegendő magnézium fogyasztása segíthet megelőzni a cukorbetegség kialakulását. Az Észak-Karolinai Egyetem szakemberei a magnézium bőséges mennyiségben való fogyasztására hívja fel a figyelmet, mert úgy vélik, akár mindennapi ételeinken keresztül, vagy vitamin kiegészítőként jut a szervezetünkbe a felére csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A magnézium nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezet számára, ugyanis több mint 300 enzim működéséhez szükséges, melyek többek között a sejt energiatermelő folyamatait katalizálják.

A magnéziumot a zöld színű növények tartalmazzák, például a spenót, de van a magvakban, dióban, mogyoróban, mandulában, és a kakaóban is.

A kutatók 4497 férfi és nő esetében vizsgálták a magnézium bevitelét és a cukorbetegség kockázatát,a vizsgált alanyok 18-30 évesek voltak, a 20 évig tartó megfigyelési periódus végére 330-an lettek cukorbetegek.

A szakemberek megállapították, hogy 47 százalékkal csökkent a cukorbetegség kialakulásának kockázata azoknál az egyéneknél, akinek szervezete 200 milligramm magnéziumhoz jutott minden egyes ezer kalória elfogyasztásakor, azokhoz képest, akiknek a szervezetébe kevesebb mint 100 milligramm magnézium került 1000 kalória bevitelével.

Megállapították, a vérben lévő magasabb magnéziumszint az inzulinrezisztencia alacsonyabb szintjével áll kapcsolatban.

"A magnézium bevitelének növelése fontos lehet az inzulinérzékenység javítása, a gyulladáscsökkenés, és a cukorbetegség kockázatának mérséklése szempontjából" véli Ka He, a kutatás egyik szerzője,további nagyszabású klinikai vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy ezt az okozati összefüggést egyértelműen kimutathassák.

A kutatási eredmény részben magyarázatot adhat arra, hogy a magnéziumban gazdag teljes kiőrlésű gabona fogyasztását miért hozzák összefüggésbe az alacsonyabb cukorbetegségi rizikóval.