A cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség kezelésének alapja a helyes életmód kialakítása, a megfelelő étrend, a mozgás beiktatása a hétköznapokba a terápia legfontosabb része, amelyet szükség szerint gyógyszeres kezelés egészít ki.

Az ideális testsúly elérése és megtartása óriási jelentőségű, a komoly súlytöbblettel rendelkező betegek esetében a felesleges kilók leadásával a magas vércukorszint csökkenthető.

A cukorbetegség étrendje gyakorlatilag megegyezik az egészséges étrend alapelveivel. A különbség mindössze az elfogyasztott ételek mennyiségéből fakad.

Nem kell a cukorbetegnek külön főzni, egyen együtt a családtagjaival, csupán annyi a teendője, hogy számolja a szénhidrátokat, de emellett figyeljen oda az energia- és zsírbevitelre is.

Amennyiben néhány hét alatt, a tartott étrendi javaslatok mellett csökken a vércukorszint, a laboreredmények alapján az orvos eldönti, elegendő lesz-e a diéta, valamint a további fogyás, vagy ki kell egészíteni gyógyszeres terápiával.

depositphotos_2779078_l-2015.jpg

A cukorbetegek nem folyamodhatnak különböző drasztikus fogyókúrákhoz, esetükben az egyenletes vércukorszintet megfelelő szénhidráttartalmú diétával mindenképpen biztosítani kell, vagyis a koplalás számukra nem engedhető meg.

A megoldás a lassú, de tartós fogyás, maximum fél-egy kiló mínuszt jelent hetente.

Az egészséges fogyás kulcsa az orvos és a dietetikus által meghatározott energiatartalom betartása a meghatározott szénhidrátbevitel és a csökkentett zsírfogyasztás mellett (pl. 1200 kcal, 130 g szénhidrát).

A mozgás egészséges és cukorbeteg embernek egyaránt jót tesz. Erősíti a szívet, a tüdőt, az izmokat, élénkít egyrészt a keringés fokozódásával, másrészt az agyban termelődő endorfinok segítségével, közérzetjavító, frissítő, de ugyanakkor nyugtató hatással is rendelkeznek.

A fizikai tevékenység során felhasználódnak a felesleges kalóriák, fogyás indul meg.

Ma már számtalan nagyon jó hatású és sokféle hatásmechanizmusú gyógyszer áll a cukorbetegek rendelkezésére, amelyek közül az orvos dönti el, hogy egyénileg kinek melyik gyógyszer a legideálisabb. 

A különböző hatásmechanizmusok miatt gyógyszerenként eltérő a bevétel időpontja, ezt meg kell kérdezni az orvostól, de a kezeléstől függően a diétában is lehetnek változások.

Gyógyszerek mellett megjelentek a különböző helyettesítő termékek