Mit tegyünk,hogy megóvjuk gyermekeinket a cukorbetegségtől?

Az orvosok egyre több fiatalnál állapítanak meg cukorbetegséget. Aggodalomra ad okot, hogy a közelmúltban eddig főleg a negyven év feletti, és főleg túlsúlyos felnőtteknél fordult elő a 2. típusú cukorbetegség gyakorisága, ma viszont leginkább a túlsúlyos fiatalok veszélyeztetettek, vagy akiknél volt a családjukban 2. típusú diabetes beteg. Az elhízás okozta egészségügyi problémák egy generációt átugorva öröklődnek, állapította meg egy friss tanulmány.

Az okokat lehetne sorolni, a helytelen étkezési szokásainktól a rossz konyha-technikáig, a stresszes életmódtól kezdve, a naptól való félelemig.

A D-vitamin segít megelőzni a cukorbetegséget. Kutatási eredmények szerint a D-vitaminnak szerepe van mind az 1. mind a 2.típusú cukorbetegség megelőzésében. Vannak olyan vírusfertőzések amelyek a hasnyálmirigy sejtek elpusztulását okozzák, ezért nem tud megfelelő mennyiségű inzulin termelődni. A D hormon csökkenti a veszélyes vírusfertőzések esélyét.

Mivel a D-vitamin az immunrendszert is erősíti, ha kórokozó kerül a szervezetbe, a D-vitamin immunreakciót indít el, nagy szerepe van a megfázás megelőzésében is, hiányában kialakulhatnak súlyos autoimmun betegségek is.

Még a fogyókúra eredményességében is szerepe van, ma már több tanulmány igazolja, hogy azok, akiknek megfelelő a D-vitamin szintjük, könnyebben szabadulnak meg a felesleges kilóktól, mint akik D-vitamin hiányban szenvednek. A terhes anyák D-vitamin hiánya már a magzatra is kihat.

haj_ricinus.jpg

Tudta, hogy a D-vitamin 90%-a a bőrünkben keletkezik ultraibolya sugárzás hatására?

Ehhez elegendő naponta fél órát a napon tartózkodni, természetesen 9 óra előtt, vagy 15 óra után.

A cukorbetegség lényege, hogy a szervezet nem képes inzulint előállítani /1. típus/, vagy a meglévő inzulint nem tudja felhasználni /2. típus/. Az inzulin a hasnyálmirigy béta-sejtjei által termelt hormon, ami segít a sejteknek, hogy a vérből cukrot vehessenek fel, és abból energiához jussanak, ha a rendszer nem működik jól, akkor a vér cukorszintje megemelkedik és a cukor a vese kiválasztása során a vizelettel távozik, eközben a sejtek éheznek.

Már a kamaszkorban kialakulhat a betegség mindkét fajtája, az 1. típusú cukorbetegség, és a 2. típusú kifejlődésében az öröklődés mellett nagyobb szerepet játszanak a környezeti faktorok.