A cukorbetegségről

paleo52.jpgA cukorbetegség ma már népbetegségnek számít. Ennek oka, hogy egyre helytelenebbül és rendszertelenebbül táplálkozunk. Az egészségtelen táplálkozás pedig elhízáshoz vezet, ami a cukorbetegség egyik rizikófaktora. De mit is kell tudni erről a betegségről?

  Szervezetünk a szőlőcukrot energiává alakítja. Ahhoz, hogy ez a folyamat megfelelően működjön a hasnyálmirigynek is be kell kapcsolódnia a folyamatba azzal, hogy inzulint termel, ami szabályozza a szőlőcukor sejtekbe való felvételét és raktározását. Étkezés után megemelkedik a vércukorszint, ami következtében a hasnyálmirigy több inzulint termel, hogy így a szervezet fel tudja használni a szőlőcukrot. Amikor ez a folyamat végbement, akkor a vércukorszint helyreáll. Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha a szervezetben túlságosan nagy mennyiségben jelenik meg a szőlőcukor. Ennek több oka is lehet: a hasnyálmirigy túl kevés inzulint termel (1-es típusú, fiatalkori cukorbetegség) vagy a sejtek nem reagálnak az inzulinra, így nem tudják felvenni a szőlőcukrot. (2-es típusú, időskori cukorbetegség) Az utóbbi kialakulásához az elhízás és a túlzott cukorfogyasztás nagyban hozzájárul.

A cukorbetegség tünetei a magas vércukorszint következményei. A vizelettel cukor ürül, ami vizet von el a szervezetből, mely fokozott szomjúságérzetet okoz. A beteg többet iszik, több vizeletet ürít, így több kalória veszik ki a szervezetéből, vagyis étvágya is fokozódik. A magas vércukorszint miatt homályossá válik a látás, hányinger alakul ki, gyengeség, fáradtság lép fel. Azonban nemcsak a tünetek kellemetlenek, hanem a betegségnek számos szövődménye is kialakulhat. A 2-es típusú cukorbetegség során az inzulin rezisztensség miatt a vérben megemelkedik a káros anyagok (cukrok és zsírok) szintje, és ezek egy része az erek falában rakódik le. Az erek fala megvastagszik, áteresztőképességük csökken, így a szervekhez kevesebb vér jut. Számos szerv, a szív, az agy, a szemek, a vesék és az idegrendszer működése romlik, károsodik a bőr védelmi rendszere, lelassul a sebgyógyulás, a fertőzések leküzdése romlik. Az érszűkület miatt fokozott a szívinfarktus és a szélütés kialakulásának veszélye. A szem ideghártyában található kis erek károsodása miatt romlik a látás. Károsodhat a vese, az agy, az immunrendszer.

Egy cukorbeteg számára mindig fontos, hogy a vércukorszintjét a megfelelő szinten tartsa. Ez jobb esetben egy szigorú diétával megoldható. Ebben az esetben nagyon sok mindenről le kell mondania a betegnek: legfőképpen a hagyományos cukorfogyasztásról. Azonban már vannak olyan módszerek, alternativ termékek, melyek segítségével egy cukorbetegnek sem kell nélkülöznie a cukrot.