Hogyan neveljünk steviát otthon?

depositphotos_21568535_original.jpgHabár a stevia egy kifejezetten trópusi, dél-amerikai növény, nekünk is van lehetőségünk, hogy az otthoni kertünkben egy-egy növény felneveljünk, hogy leveleit bármikor felhasználhassuk édesítésre vagy akár sebgyógyításra.

 Magról, hajtásról és palántáról is lehet szaporítani. Természetesen  a legjobb, ha palántát vásárolunk, hiszen annak a legnagyobb az esélye, hogy túléli a különböző környezeti hatásokat. A stevia képes alkalmazkodni a különböző éghajlatokhoz. Habár azt tudnunk kell, hogy az általunk nevelt stevia sosem fog olyan édesítő hatással bírni, mint az eredeti, azért megéri próbálkozni.

 A steviának nincsenek kártevői, tehát attól nem kell félnünk, hogy valamilyen rovar vagy bogár akadályozná a munkánkat. A tudósok feltételezik, hogy a növény az intenzív édes ízét pontosan a kártevőkkel szemben fejlesztette ki, ami sikeres stratégiának bizonyult. 

 Ha magról csíráztatjuk a növény, akkor a magokat érdemes minél hamarabb, március körül elültetni, hogy a tavaszi fagyok után, már tudjunk a palántánkba gyönyörködni. A magokat a talajfelszín közelébe, pár milliméter mélyen helyezzük el. Sokat kell öntözni és meleg, napfényes helyre kell tenni. A magoknak körülbelül két hét szükséges, hogy kicsírázzanak. Mikor a palántán már 5-6 levél megjelent, nyugodtan kiültethetjük. A fiatal növények nagyon érzékenyek a hidegre, ezért mindenképpen a tavaszi fagyok elmúltával szabad csak kiültetni azokat, de leginkább akkor, amikor a talaj hőmérséklete 8-10 C° foknál már nem nagyon lesz alacsonyabb. A növényeket kb. 50 cm-re ültessük egymástól.

 A talajnak igen gazdagnak kell lennie tápanyagokban és figyeljünk arra, hogy ne locsoljuk túl.

 A növényeket vagy az őszi virágzás előtt kell learatni, mert ilyenkor a legédesebbek vagy várjunk vele olyan későig, ameddig csak tudunk, mert így sokkal nagyobb koncentrációban nyerhetjük ki belőle a hatóanyagot. Az első talajmenti fagyoktól ilyenkor takarással védhetjük a növényeket, és ezzel nyerhetünk még pár hetet, ami jótékony hatással lehet a növények stevioside tartalmára és így sokkal édesebbek lesznek!