Cukorbetegség élettani háttere

A táplálékkal felvett szénhidrátokat a tápcsatorna szőlőcukorra bontja. Minden emészthető szénhidrát hasonló hatású a szervezetre, csak a lebontás sebességében van különbség. A szőlőcukor a bélből felszívódva kerül a vérbe, és onnan jut el a test minden részébe.

Étkezés után a vér cukorszintje emelkedni kezd, a szervezet arra törekszik, hogy ezt a szintet csökkentse, amikor a folyamatban zavar keletkezik kialakulhat a cukorbetegség.

A zavar kialakulásához több tényező is hozzájárulhat, az egyik legfőbb ok az elhízás. A mozgásszegény, stresszes életmód szintén alapot adhat a kialakulásához, mint ahogyan a helytelen és rendszertelen étkezés is.

dvitamindoktorno.jpg

A szervezet nem tudja előállítani a megfelelő mennyiségű inzulint, így nekik azt mesterséges úton pótolni kell injekcióval /1. típusú cukorbetegség/. Érdemes mindenkinek figyelnie a tünetekre, a megnövekedett vizeletmennyiség, állandó szomjúságérzet, fáradékonyság, fejfájás és a súlyvesztés azonos táplálkozás mellett utalhat a betegségre. Ez esetben a hasnyálmirigy-sejtek elpusztulása miatt alakul ki cukorbetegség, amelyet külső bevitellel pótolni kell.

Vannak akiknél a tünetek hasonlóak, de a kialakulás folyamata lassabb, nem szenvednek az inzulin abszolút hiányától. Náluk a betegség kialakulásánál a fő ok az elhízás /2. típusú cukorbetegség/.

Ilyenkor az elsődleges cél a testsúly csökkentése, amely a vércukorszint helyreállítását célozza meg. Aki a 2-es típusba tartozik, annak módja van gyógyszeres formában is pótolni a hiányzó inzulint, de először meg kell próbálni a felszedett súlyfelesleget leadnia természetes módon, mert az ő esetükben a magas vércukorszintet ez okozhatja.

Abban az esetben lehet gyógyszeres kezelést alkalmazni, amennyiben ez nem sikerül.