Cukorbeteg diéta

Az étrend, nem valami misztikus diéta, maga az egészséges étrend, annyi módosítással, hogy a szénhidrátokat számolni kell.

Inzulinnal nem kezelt cukorbetegek naponta ötször, inzulinnal kezeltek ennél többször étkeznek, meghatározott időpontban.

Az időpont kérdése fontos, betartása nagyban hozzájárul az egyenletes vércukorszint kialakításához és megtartásához.

Ugyanilyen fontos az is, hogy ne a napi összes szénhidrát, hanem az étkezésenként meghatározott szénhidrát mennyiségét vegyék figyelembe.

Cukorbetegség típusa, részben egyéni különbségek határozzák meg, hogy az egyes étkezések milyen arányban tartalmaznak gyorsan és milyen arányban lassan felszívódó szénhidrátokat.

eritrit_dietas.jpg

A számolás azonban nem elég, rendkívül fontos a nyersanyagok pontos lemérése is, amelyhez célszerű beszerezni egy levélmérleget vagy más néven "grammos” mérleget, amely maximum fél kilóig mér, vagyis sokkal pontosabb, mint a hagyományos konyhai mérleg.

Egyes élelmiszerek nyersanyagainak szerkezete az ipari előállítás során megváltozhat, például a puffasztott rizs, a gabonapelyhek gyorsabban szívódnak fel, így jobban emelik a vércukorszintet, hiszen sejtszerkezetük roncsolódott,az emésztőenzimek jobban hozzáférnek, könnyebben tudjuk emészteni őket.

Ugyanígy ha otthon felhabosítjuk a főtt burgonyát, jobban meg fogja emelni a vércukorszintet, mint ha kockára vágott állapotában fogyasztanák el. Ezzel szemben a zsiradékok lassítják a felszívódást, így jelenlétükben bizonyos élelmiszerek kevésbé okoznak hirtelen vércukor-emelkedést.

Nem a legideálisabb csokoládéval korrigálni a túl alacsony vércukorszintet, vagyis a hipoglikémiát hiszen nem szívódik fel elég gyorsan, ekkor pedig kivételesen éppen ez a cél.

Inzulinnal kezelt vagy inzulin-elválasztást serkentő gyógyszert szedő cukorbeteg soha ne induljon el otthonról gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmazó élelmiszer nélkül, vagyis mindig legyen nála egy kis dobozos 100%-os narancslé, amellyel egy esetleges hipoglikémiát rendezni lehet.

A betegeket legkényesebben talán az édességek kérdése érinti, hiszen cukrot, mézet, illetve ezek felhasználásával készült termékeket nem fogyaszthatnak. Az édes ízről persze nem kell lemondaniuk, hiszen számos vegyület áll rendelkezésre édes íz elérésére.

A mesterséges édesítők nem tartalmaznak sem szénhidrátot, sem energiát, nem keverendők össze a cukorpótlókkal, melyek 100 grammja gyakorlatilag 100 g szénhidráttal egyenlő.

A gabonaféléknél mindenképpen a rostos, teljes kiőrlésű lisztből készült termékekre essen a választás, hiszen azok emésztése, lebontása több időt vesz igénybe.

Nincs tiltott zöldségféle, mindegyiket fogyaszthatják a cukorbetegek. A hideg étkezések mellé elfogyasztanak 1-2 paradicsomot, paprikát, egy darabka uborkát vagy retket, sőt ebédhez megesznek egy kistányérnyi salátát, ezeket mind nem kell beleszámolni az étkezés szénhidrátkeretébe. Ráadásul ellátják szervezetüket kellő mennyiségű vitaminnal, ásványi anyaggal, nyomelemmel és nem utolsó sorban rosttal.

A gyümölcsök közül néhány kivétellel ehetik a cukorbetegek, mindegyiket le kell mérni és csak a meghatározott szénhidrátmennyiségen (egyszerre maximum 15-20 gramm) belüli adag fogyasztható belőlük.

A zöldségekkel ellentétben itt van néhány fajta, amely fogyasztása nem ajánlott. Ezek közül magasan kiemelkedik a szőlő, amely szénhidrát-összetételét tekintve rendkívül előnytelen cukorbetegek számára. Olyan nagy arányban tartalmaz szőlőcukrot, hogy a diabéteszesek vércukorszintjét percek alatt a magasba röpíti még akkor is, ha az elfogyasztott adag a megengedett szénhidrátmennyiséget nem haladja meg.

Az aszalt gyümölcsök nagy koncentrációban tartalmaznak cukrot, így ezek fogyasztása sem ajánlott, ahogyan a nem aszalt, de puha, nagyon érett szilváé, körtéé sem. Banán fogyasztása azok számára engedélyezett, akik tisztában vannak a banán szénhidrát-tartalmával és szorgalmasan használják a kis mérlegüket is.

A dinnye fogyasztása csak a fegyelmezett cukorbetegek számára megengedett, ez az a gyümölcs, amelyből hatalmas mennyiséget is meg lehet enni, nehéz megállni a megengedett adagnál. A felsoroltakon kívül minden más gyümölcs fogyasztható, de csak mérleggel lemért, kikalkulált mennyiségben.

Cukorbeteg nem fogyókúrázhat úgy, hogy főétkezésre (reggeli, ebéd, vacsora) csak gyümölcsöt eszik!

A legjobb szomjoltó a víz, az ásványvíz, a gyümölcstea vagy akár a limonádé, amelyekből jó, ha naponta legalább másfél-két liter elfogy.

Diabétesz esetében az inulin mint szénhidrát-energiaforrás jelentős, mert a vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli.

Az inulin metabolizációja során fruktóz képződik, amelyből a szervezet mintegy 30 grammot inzulin hiányában is fel tud használni.

A 2. típus esetén az inzulinfüggőséget is csökkenti, és a vércukorszint beállítását megkönnyíti. Az inulin mondhatni pufferszerepet tölt be az állandó vércukorszint megtartásában.

A csicsókát, mint alapvető inulinforrást ehetjük frissen, nyersen reszelve salátába, süthetünk belőle pogácsát. Levét kipréselve rostos inulinitalként fogyaszthatjuk.

Alternatív kezelést jelenthet még a fahéjkapszula fogyasztása, melynek hatásait klinikai vizsgálatok igazolják.

A Brit Diabétesz szövetség lapjának októberi száma egy 12 héten át zajló vizsgálatról számolt be, amelyben igazolták, hogy napi két gramm fahéj jelentősen csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást, a magnézium pedig hozzájárul a diabétesz elkerüléséhez.

A londoni Imperial College kutatásának alapját az a korábbi igazolt eredmény képezte, mely szerint napi fél teáskanál fahéj jelentősen csökkenti a vércukorszintet, a trigliceridszintet, az LDL és a teljes koleszterinszintet a II. típusú cukorbetegeknél.