Édes ízek cukorbetegeknek – a nyírfacukor

  A nyírfában található xilánból előállított anyag, melyet nyírfacukor vagy xilit néven ismerünk, is megoldás lehet arra, hogy a cukorbetegeknek se kelljen lemondani az édes ízekről. A xilit is hasonló előnyökkel rendelkezik, mint a stevia.

 Szénhidráttartalma 75%-kal alacsonyabb a cukorénál, vagyis ha bekerül a szervezetünkbe, akkor sokkal kisebb része alakul energiává, mint a cukornak, így a hasnyálmirigynek sem kell olyan intenzívnek működnie, hogy inzulint termeljen. Kalóriatartalma kevesebb, mint fele annak a mennyiségnek, ami a cukor tartalmaz. Glikémiás indexe pedig 7, vagyis szervezetünk ezt is igen lassan emészti meg és használja fel, ennek köszönhetően nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, hanem stabilizálja azt.

Fogyókúrázóknak is ajánlják a nyírfacukor fogyasztását, éppen a fent már leírt okok miatt. Kevés benne a szénhidrát és a kalória, vagyis kiválóan alkalmas arra, hogy némiképp csökkentsük a felesleges zsírpárnáink nagyságát. Ugyanakkor a lassú felszívódásnak köszönhetően, növeli a jóllakottság érzését, vagyis kevesebb táplálék bevitelére lesz szükségünk, így automatikusan fogyunk. Ezenkívül csökkenti a cukorfüggőséget is, hiszen minél több nyírfacukrot fogyasztunk, annál kevésbé kívánjuk a finomított cukrot, a szacharózt.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a xilit szerkezetéből fakadóan lúgosító hatású, ezért szokták ajánlani azok számára is, akik Candida-betegségben szenvednek. Ennek az oka nem más, mint hogy a Candida gomba számára a xilit nem jelent táplálékot, így nem tud szaporodni, a kristálycukrot viszont gond nélkül savvá alakítja.

A xilitet a gyerekek is bártan fogyaszthatják bármilyen mennyiségben, de anélkül, hogy a fogaikat félteni kellene. Ennek az az oka, hogy a nyírfacukor ötatomos szerkezete igen stabil, így a szájban található baktériumok nem képesek savvá alakítani ezt az anyagot, vagyis ennek következtében nem sérül a fogzománc. Valamint, mivel ezek a baktériumok szacharóz híján nem jutnak táplálékhoz, így elpusztulnak, ennek köszönhetően fogaink épek és egészségesek lesznek.