cukorbetegség

Cukorbetegség kezelése, diétás ötletek

Édes ízek cukorbetegeknek – a nyírfacukor

  A nyírfában található xilánból előállított anyag, melyet nyírfacukor vagy xilit néven ismerünk, is megoldás lehet arra, hogy a cukorbetegeknek se kelljen lemondani az édes ízekről. A xilit is hasonló előnyökkel rendelkezik, mint a stevia.

 Szénhidráttartalma 75%-kal alacsonyabb a cukorénál, vagyis ha bekerül a szervezetünkbe, akkor sokkal kisebb része alakul energiává, mint a cukornak, így a hasnyálmirigynek sem kell olyan intenzívnek működnie, hogy inzulint termeljen. Kalóriatartalma kevesebb, mint fele annak a mennyiségnek, ami a cukor tartalmaz. Glikémiás indexe pedig 7, vagyis szervezetünk ezt is igen lassan emészti meg és használja fel, ennek köszönhetően nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, hanem stabilizálja azt.

Fogyókúrázóknak is ajánlják a nyírfacukor fogyasztását, éppen a fent már leírt okok miatt. Kevés benne a szénhidrát és a kalória, vagyis kiválóan alkalmas arra, hogy némiképp csökkentsük a felesleges zsírpárnáink nagyságát. Ugyanakkor a lassú felszívódásnak köszönhetően, növeli a jóllakottság érzését, vagyis kevesebb táplálék bevitelére lesz szükségünk, így automatikusan fogyunk. Ezenkívül csökkenti a cukorfüggőséget is, hiszen minél több nyírfacukrot fogyasztunk, annál kevésbé kívánjuk a finomított cukrot, a szacharózt.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a xilit szerkezetéből fakadóan lúgosító hatású, ezért szokták ajánlani azok számára is, akik Candida-betegségben szenvednek. Ennek az oka nem más, mint hogy a Candida gomba számára a xilit nem jelent táplálékot, így nem tud szaporodni, a kristálycukrot viszont gond nélkül savvá alakítja.

A xilitet a gyerekek is bártan fogyaszthatják bármilyen mennyiségben, de anélkül, hogy a fogaikat félteni kellene. Ennek az az oka, hogy a nyírfacukor ötatomos szerkezete igen stabil, így a szájban található baktériumok nem képesek savvá alakítani ezt az anyagot, vagyis ennek következtében nem sérül a fogzománc. Valamint, mivel ezek a baktériumok szacharóz híján nem jutnak táplálékhoz, így elpusztulnak, ennek köszönhetően fogaink épek és egészségesek lesznek.

Cukorbeteg diéta

Az étrend, nem valami misztikus diéta, maga az egészséges étrend, annyi módosítással, hogy a szénhidrátokat számolni kell.

Inzulinnal nem kezelt cukorbetegek naponta ötször, inzulinnal kezeltek ennél többször étkeznek, meghatározott időpontban.

Az időpont kérdése fontos, betartása nagyban hozzájárul az egyenletes vércukorszint kialakításához és megtartásához.

Ugyanilyen fontos az is, hogy ne a napi összes szénhidrát, hanem az étkezésenként meghatározott szénhidrát mennyiségét vegyék figyelembe.

Cukorbetegség típusa, részben egyéni különbségek határozzák meg, hogy az egyes étkezések milyen arányban tartalmaznak gyorsan és milyen arányban lassan felszívódó szénhidrátokat.

eritrit_dietas.jpg

A számolás azonban nem elég, rendkívül fontos a nyersanyagok pontos lemérése is, amelyhez célszerű beszerezni egy levélmérleget vagy más néven "grammos” mérleget, amely maximum fél kilóig mér, vagyis sokkal pontosabb, mint a hagyományos konyhai mérleg.

Egyes élelmiszerek nyersanyagainak szerkezete az ipari előállítás során megváltozhat, például a puffasztott rizs, a gabonapelyhek gyorsabban szívódnak fel, így jobban emelik a vércukorszintet, hiszen sejtszerkezetük roncsolódott,az emésztőenzimek jobban hozzáférnek, könnyebben tudjuk emészteni őket.

Ugyanígy ha otthon felhabosítjuk a főtt burgonyát, jobban meg fogja emelni a vércukorszintet, mint ha kockára vágott állapotában fogyasztanák el. Ezzel szemben a zsiradékok lassítják a felszívódást, így jelenlétükben bizonyos élelmiszerek kevésbé okoznak hirtelen vércukor-emelkedést.

Nem a legideálisabb csokoládéval korrigálni a túl alacsony vércukorszintet, vagyis a hipoglikémiát hiszen nem szívódik fel elég gyorsan, ekkor pedig kivételesen éppen ez a cél.

Inzulinnal kezelt vagy inzulin-elválasztást serkentő gyógyszert szedő cukorbeteg soha ne induljon el otthonról gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmazó élelmiszer nélkül, vagyis mindig legyen nála egy kis dobozos 100%-os narancslé, amellyel egy esetleges hipoglikémiát rendezni lehet.

A betegeket legkényesebben talán az édességek kérdése érinti, hiszen cukrot, mézet, illetve ezek felhasználásával készült termékeket nem fogyaszthatnak. Az édes ízről persze nem kell lemondaniuk, hiszen számos vegyület áll rendelkezésre édes íz elérésére.

A mesterséges édesítők nem tartalmaznak sem szénhidrátot, sem energiát, nem keverendők össze a cukorpótlókkal, melyek 100 grammja gyakorlatilag 100 g szénhidráttal egyenlő.

A gabonaféléknél mindenképpen a rostos, teljes kiőrlésű lisztből készült termékekre essen a választás, hiszen azok emésztése, lebontása több időt vesz igénybe.

Nincs tiltott zöldségféle, mindegyiket fogyaszthatják a cukorbetegek. A hideg étkezések mellé elfogyasztanak 1-2 paradicsomot, paprikát, egy darabka uborkát vagy retket, sőt ebédhez megesznek egy kistányérnyi salátát, ezeket mind nem kell beleszámolni az étkezés szénhidrátkeretébe. Ráadásul ellátják szervezetüket kellő mennyiségű vitaminnal, ásványi anyaggal, nyomelemmel és nem utolsó sorban rosttal.

A gyümölcsök közül néhány kivétellel ehetik a cukorbetegek, mindegyiket le kell mérni és csak a meghatározott szénhidrátmennyiségen (egyszerre maximum 15-20 gramm) belüli adag fogyasztható belőlük.

A zöldségekkel ellentétben itt van néhány fajta, amely fogyasztása nem ajánlott. Ezek közül magasan kiemelkedik a szőlő, amely szénhidrát-összetételét tekintve rendkívül előnytelen cukorbetegek számára. Olyan nagy arányban tartalmaz szőlőcukrot, hogy a diabéteszesek vércukorszintjét percek alatt a magasba röpíti még akkor is, ha az elfogyasztott adag a megengedett szénhidrátmennyiséget nem haladja meg.

Az aszalt gyümölcsök nagy koncentrációban tartalmaznak cukrot, így ezek fogyasztása sem ajánlott, ahogyan a nem aszalt, de puha, nagyon érett szilváé, körtéé sem. Banán fogyasztása azok számára engedélyezett, akik tisztában vannak a banán szénhidrát-tartalmával és szorgalmasan használják a kis mérlegüket is.

A dinnye fogyasztása csak a fegyelmezett cukorbetegek számára megengedett, ez az a gyümölcs, amelyből hatalmas mennyiséget is meg lehet enni, nehéz megállni a megengedett adagnál. A felsoroltakon kívül minden más gyümölcs fogyasztható, de csak mérleggel lemért, kikalkulált mennyiségben.

Cukorbeteg nem fogyókúrázhat úgy, hogy főétkezésre (reggeli, ebéd, vacsora) csak gyümölcsöt eszik!

A legjobb szomjoltó a víz, az ásványvíz, a gyümölcstea vagy akár a limonádé, amelyekből jó, ha naponta legalább másfél-két liter elfogy.

Diabétesz esetében az inulin mint szénhidrát-energiaforrás jelentős, mert a vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli.

Az inulin metabolizációja során fruktóz képződik, amelyből a szervezet mintegy 30 grammot inzulin hiányában is fel tud használni.

A 2. típus esetén az inzulinfüggőséget is csökkenti, és a vércukorszint beállítását megkönnyíti. Az inulin mondhatni pufferszerepet tölt be az állandó vércukorszint megtartásában.

A csicsókát, mint alapvető inulinforrást ehetjük frissen, nyersen reszelve salátába, süthetünk belőle pogácsát. Levét kipréselve rostos inulinitalként fogyaszthatjuk.

Alternatív kezelést jelenthet még a fahéjkapszula fogyasztása, melynek hatásait klinikai vizsgálatok igazolják.

A Brit Diabétesz szövetség lapjának októberi száma egy 12 héten át zajló vizsgálatról számolt be, amelyben igazolták, hogy napi két gramm fahéj jelentősen csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást, a magnézium pedig hozzájárul a diabétesz elkerüléséhez.

A londoni Imperial College kutatásának alapját az a korábbi igazolt eredmény képezte, mely szerint napi fél teáskanál fahéj jelentősen csökkenti a vércukorszintet, a trigliceridszintet, az LDL és a teljes koleszterinszintet a II. típusú cukorbetegeknél.

Cukorbetegség élettani háttere

A táplálékkal felvett szénhidrátokat a tápcsatorna szőlőcukorra bontja. Minden emészthető szénhidrát hasonló hatású a szervezetre, csak a lebontás sebességében van különbség. A szőlőcukor a bélből felszívódva kerül a vérbe, és onnan jut el a test minden részébe.

Étkezés után a vér cukorszintje emelkedni kezd, a szervezet arra törekszik, hogy ezt a szintet csökkentse, amikor a folyamatban zavar keletkezik kialakulhat a cukorbetegség.

A zavar kialakulásához több tényező is hozzájárulhat, az egyik legfőbb ok az elhízás. A mozgásszegény, stresszes életmód szintén alapot adhat a kialakulásához, mint ahogyan a helytelen és rendszertelen étkezés is.

dvitamindoktorno.jpg

A szervezet nem tudja előállítani a megfelelő mennyiségű inzulint, így nekik azt mesterséges úton pótolni kell injekcióval /1. típusú cukorbetegség/. Érdemes mindenkinek figyelnie a tünetekre, a megnövekedett vizeletmennyiség, állandó szomjúságérzet, fáradékonyság, fejfájás és a súlyvesztés azonos táplálkozás mellett utalhat a betegségre. Ez esetben a hasnyálmirigy-sejtek elpusztulása miatt alakul ki cukorbetegség, amelyet külső bevitellel pótolni kell.

Vannak akiknél a tünetek hasonlóak, de a kialakulás folyamata lassabb, nem szenvednek az inzulin abszolút hiányától. Náluk a betegség kialakulásánál a fő ok az elhízás /2. típusú cukorbetegség/.

Ilyenkor az elsődleges cél a testsúly csökkentése, amely a vércukorszint helyreállítását célozza meg. Aki a 2-es típusba tartozik, annak módja van gyógyszeres formában is pótolni a hiányzó inzulint, de először meg kell próbálni a felszedett súlyfelesleget leadnia természetes módon, mert az ő esetükben a magas vércukorszintet ez okozhatja.

Abban az esetben lehet gyógyszeres kezelést alkalmazni, amennyiben ez nem sikerül.

Cukorbetegség

A cukorbetegség (diabetes mellitus),a glükóz feldolgozási zavara, melynek oka a hasnyálmirigy szigetei által termelt inzulin /hormon/ hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia), relatív inzulinhiány, vagy mindkettő. Az abszolút vagy relatív inzulinhiány következtében, mivel a sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik, ezek együttesen okozzák a betegség fő tüneteit. A szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése. Az elnevezés a két fő tünetre, a cukor vizelettel való fokozott kiválasztására és a megemelkedett vizeletmennyiségre utal.

cukorbetegseg.jpg

A tápcsatorna a táplálékkal felvett összetett szénhidrátokat glükózra (monoszacharid) bontja. A glükóz a bélből felszívódva a vérbe kerül, és ezúton a test minden részére eljut. A hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben ezzel egy időben az úgynevezett béta-sejtek egy hormont, inzulint termelnek és bocsátanak a keringési rendszerbe. A vércukorszint még egy hosszabb-rövidebb böjt alatt is a normális tartományban marad, mert a májban folyamatos szőlőcukor-újraképzés (glükoneogenezis) zajlik, és ez biztosítja a vércukor konstans szinten tartását. A glükoneogenezist két hormon szabályozza: az inzulin,amely gátolja és a glukagon, amely serkenti. Normális körülmények között naponta 250 gramm glükóz képződik így a májban. Amennyiben az inzulin hiányzik (abszolút inzulinhiány) vagy nem tud rendesen hatni (relatív inzulinhiány), hiányzik az inzulin glükoneogenezist gátló hatása, és a szabályozás felborul. A máj inzulin hiányában naponta 500 gramm szőlőcukrot képes termelni. Ez magyarázatot ad arra, miért lehet a cukorbetegeknek a táplálék (szénhidrátok) felvételétől függetlenül magas vércukorszintje. Ezen kívül van az inzulinnak még egy hatása: ez az egyetlen hormon, amely a zsírtartalékok felépítését végzi a zsírszövetben, és azt támogatja, hogy a zsír a raktárakban maradjon. Inzulin abszolút hiányában ezért léphet fel testsúlycsökkenés. Cukorbetegségben a sejtek (az agysejtek kivételével) nem tudják a glükózt a vérből felvenni, így az a vérben marad, növekedik a glükóz újraképzés is a májban. Ezek a folyamatok együttesen vezetnek, a megemelkedett vércukorszint kialakulásához.

Az 1-es típusú diabetes mellitust (más néven inzulinfüggő diabetes mellitus egy autoimmun betegség, amelyet abszolút inzulinhiány okoz. Hátterében az áll, hogy a szervezet immunrendszere idegenként ismeri fel a saját sejtek egy részét, és autoimmun gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei. A tünetek gyorsan alakulnak ki,a betegek kezeléséhez inzulin szükséges.

A 2-es típusú diabetes mellitust (más néven nem inzulinfüggő diabétesz) az izolált szénhidrátok fogyasztása (cukor, fehér liszt) a magas glikémiás index miatt okozza. Étkezésenként egy-egy hatalmas inzulinhullám miatt a sejtek védekezni kezdenek a beléjük pumpált túl sok cukor ellen, és kialakul az inzulinrezisztencia, vagyis a sejtek ellenállnak az inzulinnak a sejthártya cukortranszportját fokozó hatásainak. Az inzulinrezisztencia szorosan összefügg az elhízással – nem véletlenül, mivel az elhízást az izolált szénhidrátok okozzák a magas glikémiás indexük miatt. A 2-es típusú betegek 80%-a elhízott, többségük magas vérnyomástól is szenved. A világon a 2-es típusú betegek száma drámaian növekszik, a fejlett társadalmakban tapasztalható egészségtelen életmód és táplálkozási szokások miatt.  

Ma már tudjuk, hogy a 2-es típusú cukorbetegség súlyos betegség. A 2 típusú betegség kezdetén gyakori a tünetmentesség, nem feltétlenül igényel inzulint, a diabétesz tünetei csak lassan alakulnak ki, gyakran a különböző szövődmények megjelenése kapcsán diagnosztizálják a kórt.

Napjaink "újra felfedezett" népszerű terméke, a chia mag, csökkenti a vércukorszintet 

Cukorbetegség Diabetes mellitus

A cukorbetegség az anyagcsere háztartás krónikus betegsége, melynek alapja abszolút vagy relatív inzulinhiány.

A cukorbetegségnek több típusa létezik. A kialakulás okai, a tünetek és a kezelés az egyes típusokban különböznek.

Az 1. típus általában a hasnyálmirigy béta sejtjeinek immunológiai gyulladása miatt alakul ki az abszolút inzulinhiány.

A 2. típusra sokrétű megjelenés jellemző,kialakulása relatív inzulinhiány vagy inzulin-rezisztencia miatt jön létre.

Legtöbbször a metabólikus szindróma /"jóléti szindróma"/ talaján alakul ki,hajlamosító tényező a túlzott táplálékfelvétel és az elhízás.

omega_3_sziv.jpg

Az 1. típusnál a manifesztálódás gyorsan zajlik, a 2. típusnál lassan, észrevétlenül jelentkeznek a tünetek.

Magas vércukorszint /hiperglycaemia / és cukorvizelés /glycosuria/. Sok vizelet /polyuria/. Sok folyadékfogyasztás /polydypsia/ szomjúság. Fogyás. Fáradtság, teljesítőképesség csökkenése. Viszketés. Bakteriális, gombás fertőzések. Látászavar, lábikragörcs.

Szövődmények alakulnak ki. Érelváltozások, melyek érinthetik a nagyereket /nem specifikusak/, szívkoszorúér elmeszesedés, agyi erek szűkülete, agyi infarktus, végtagok elzáródása,és a kisereket /diabetesre jellemzők/ diabeteses vesebetegség,/retinopathia diabetica/ Európában a látásvesztők közül minden harmadik cukorbeteg, /neuropathia diabetica/ 10 év után a  betegek felénél kialakul a végtagokon.

További szövődmények a gyomor -bélrendszert urogenitális rendszert, neuroendokrin rendszert érinthetik. Ellenállóképesség csökkenése. Coma diabeticum.

A diagnózist az előzmények, tünetek, és laboratóriumi eltérések alapján lehet felállítani.

Kezelés: diéta, (bővebben az alábbi linken: http://cukorbetegek.com) gyógyszeres kezelés, szükség esetén inzulin adása. Fontos a helyettesítő termékek használata. 

Hogyan neveljünk steviát otthon?

depositphotos_21568535_original.jpgHabár a stevia egy kifejezetten trópusi, dél-amerikai növény, nekünk is van lehetőségünk, hogy az otthoni kertünkben egy-egy növény felneveljünk, hogy leveleit bármikor felhasználhassuk édesítésre vagy akár sebgyógyításra.

 Magról, hajtásról és palántáról is lehet szaporítani. Természetesen  a legjobb, ha palántát vásárolunk, hiszen annak a legnagyobb az esélye, hogy túléli a különböző környezeti hatásokat. A stevia képes alkalmazkodni a különböző éghajlatokhoz. Habár azt tudnunk kell, hogy az általunk nevelt stevia sosem fog olyan édesítő hatással bírni, mint az eredeti, azért megéri próbálkozni.

 A steviának nincsenek kártevői, tehát attól nem kell félnünk, hogy valamilyen rovar vagy bogár akadályozná a munkánkat. A tudósok feltételezik, hogy a növény az intenzív édes ízét pontosan a kártevőkkel szemben fejlesztette ki, ami sikeres stratégiának bizonyult. 

 Ha magról csíráztatjuk a növény, akkor a magokat érdemes minél hamarabb, március körül elültetni, hogy a tavaszi fagyok után, már tudjunk a palántánkba gyönyörködni. A magokat a talajfelszín közelébe, pár milliméter mélyen helyezzük el. Sokat kell öntözni és meleg, napfényes helyre kell tenni. A magoknak körülbelül két hét szükséges, hogy kicsírázzanak. Mikor a palántán már 5-6 levél megjelent, nyugodtan kiültethetjük. A fiatal növények nagyon érzékenyek a hidegre, ezért mindenképpen a tavaszi fagyok elmúltával szabad csak kiültetni azokat, de leginkább akkor, amikor a talaj hőmérséklete 8-10 C° foknál már nem nagyon lesz alacsonyabb. A növényeket kb. 50 cm-re ültessük egymástól.

 A talajnak igen gazdagnak kell lennie tápanyagokban és figyeljünk arra, hogy ne locsoljuk túl.

 A növényeket vagy az őszi virágzás előtt kell learatni, mert ilyenkor a legédesebbek vagy várjunk vele olyan későig, ameddig csak tudunk, mert így sokkal nagyobb koncentrációban nyerhetjük ki belőle a hatóanyagot. Az első talajmenti fagyoktól ilyenkor takarással védhetjük a növényeket, és ezzel nyerhetünk még pár hetet, ami jótékony hatással lehet a növények stevioside tartalmára és így sokkal édesebbek lesznek!

A cukorbetegségről

paleo52.jpgA cukorbetegség ma már népbetegségnek számít. Ennek oka, hogy egyre helytelenebbül és rendszertelenebbül táplálkozunk. Az egészségtelen táplálkozás pedig elhízáshoz vezet, ami a cukorbetegség egyik rizikófaktora. De mit is kell tudni erről a betegségről?

  Szervezetünk a szőlőcukrot energiává alakítja. Ahhoz, hogy ez a folyamat megfelelően működjön a hasnyálmirigynek is be kell kapcsolódnia a folyamatba azzal, hogy inzulint termel, ami szabályozza a szőlőcukor sejtekbe való felvételét és raktározását. Étkezés után megemelkedik a vércukorszint, ami következtében a hasnyálmirigy több inzulint termel, hogy így a szervezet fel tudja használni a szőlőcukrot. Amikor ez a folyamat végbement, akkor a vércukorszint helyreáll. Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha a szervezetben túlságosan nagy mennyiségben jelenik meg a szőlőcukor. Ennek több oka is lehet: a hasnyálmirigy túl kevés inzulint termel (1-es típusú, fiatalkori cukorbetegség) vagy a sejtek nem reagálnak az inzulinra, így nem tudják felvenni a szőlőcukrot. (2-es típusú, időskori cukorbetegség) Az utóbbi kialakulásához az elhízás és a túlzott cukorfogyasztás nagyban hozzájárul.

A cukorbetegség tünetei a magas vércukorszint következményei. A vizelettel cukor ürül, ami vizet von el a szervezetből, mely fokozott szomjúságérzetet okoz. A beteg többet iszik, több vizeletet ürít, így több kalória veszik ki a szervezetéből, vagyis étvágya is fokozódik. A magas vércukorszint miatt homályossá válik a látás, hányinger alakul ki, gyengeség, fáradtság lép fel. Azonban nemcsak a tünetek kellemetlenek, hanem a betegségnek számos szövődménye is kialakulhat. A 2-es típusú cukorbetegség során az inzulin rezisztensség miatt a vérben megemelkedik a káros anyagok (cukrok és zsírok) szintje, és ezek egy része az erek falában rakódik le. Az erek fala megvastagszik, áteresztőképességük csökken, így a szervekhez kevesebb vér jut. Számos szerv, a szív, az agy, a szemek, a vesék és az idegrendszer működése romlik, károsodik a bőr védelmi rendszere, lelassul a sebgyógyulás, a fertőzések leküzdése romlik. Az érszűkület miatt fokozott a szívinfarktus és a szélütés kialakulásának veszélye. A szem ideghártyában található kis erek károsodása miatt romlik a látás. Károsodhat a vese, az agy, az immunrendszer.

Egy cukorbeteg számára mindig fontos, hogy a vércukorszintjét a megfelelő szinten tartsa. Ez jobb esetben egy szigorú diétával megoldható. Ebben az esetben nagyon sok mindenről le kell mondania a betegnek: legfőképpen a hagyományos cukorfogyasztásról. Azonban már vannak olyan módszerek, alternativ termékek, melyek segítségével egy cukorbetegnek sem kell nélkülöznie a cukrot. 

 

Mit tegyünk,hogy megóvjuk gyermekeinket a cukorbetegségtől?

Az orvosok egyre több fiatalnál állapítanak meg cukorbetegséget. Aggodalomra ad okot, hogy a közelmúltban eddig főleg a negyven év feletti, és főleg túlsúlyos felnőtteknél fordult elő a 2. típusú cukorbetegség gyakorisága, ma viszont leginkább a túlsúlyos fiatalok veszélyeztetettek, vagy akiknél volt a családjukban 2. típusú diabetes beteg. Az elhízás okozta egészségügyi problémák egy generációt átugorva öröklődnek, állapította meg egy friss tanulmány.

Az okokat lehetne sorolni, a helytelen étkezési szokásainktól a rossz konyha-technikáig, a stresszes életmódtól kezdve, a naptól való félelemig.

A D-vitamin segít megelőzni a cukorbetegséget. Kutatási eredmények szerint a D-vitaminnak szerepe van mind az 1. mind a 2.típusú cukorbetegség megelőzésében. Vannak olyan vírusfertőzések amelyek a hasnyálmirigy sejtek elpusztulását okozzák, ezért nem tud megfelelő mennyiségű inzulin termelődni. A D hormon csökkenti a veszélyes vírusfertőzések esélyét.

Mivel a D-vitamin az immunrendszert is erősíti, ha kórokozó kerül a szervezetbe, a D-vitamin immunreakciót indít el, nagy szerepe van a megfázás megelőzésében is, hiányában kialakulhatnak súlyos autoimmun betegségek is.

Még a fogyókúra eredményességében is szerepe van, ma már több tanulmány igazolja, hogy azok, akiknek megfelelő a D-vitamin szintjük, könnyebben szabadulnak meg a felesleges kilóktól, mint akik D-vitamin hiányban szenvednek. A terhes anyák D-vitamin hiánya már a magzatra is kihat.

haj_ricinus.jpg

Tudta, hogy a D-vitamin 90%-a a bőrünkben keletkezik ultraibolya sugárzás hatására?

Ehhez elegendő naponta fél órát a napon tartózkodni, természetesen 9 óra előtt, vagy 15 óra után.

A cukorbetegség lényege, hogy a szervezet nem képes inzulint előállítani /1. típus/, vagy a meglévő inzulint nem tudja felhasználni /2. típus/. Az inzulin a hasnyálmirigy béta-sejtjei által termelt hormon, ami segít a sejteknek, hogy a vérből cukrot vehessenek fel, és abból energiához jussanak, ha a rendszer nem működik jól, akkor a vér cukorszintje megemelkedik és a cukor a vese kiválasztása során a vizelettel távozik, eközben a sejtek éheznek.

Már a kamaszkorban kialakulhat a betegség mindkét fajtája, az 1. típusú cukorbetegség, és a 2. típusú kifejlődésében az öröklődés mellett nagyobb szerepet játszanak a környezeti faktorok.

A cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség kezelésének alapja a helyes életmód kialakítása, a megfelelő étrend, a mozgás beiktatása a hétköznapokba a terápia legfontosabb része, amelyet szükség szerint gyógyszeres kezelés egészít ki.

Az ideális testsúly elérése és megtartása óriási jelentőségű, a komoly súlytöbblettel rendelkező betegek esetében a felesleges kilók leadásával a magas vércukorszint csökkenthető.

A cukorbetegség étrendje gyakorlatilag megegyezik az egészséges étrend alapelveivel. A különbség mindössze az elfogyasztott ételek mennyiségéből fakad.

Nem kell a cukorbetegnek külön főzni, egyen együtt a családtagjaival, csupán annyi a teendője, hogy számolja a szénhidrátokat, de emellett figyeljen oda az energia- és zsírbevitelre is.

Amennyiben néhány hét alatt, a tartott étrendi javaslatok mellett csökken a vércukorszint, a laboreredmények alapján az orvos eldönti, elegendő lesz-e a diéta, valamint a további fogyás, vagy ki kell egészíteni gyógyszeres terápiával.

depositphotos_2779078_l-2015.jpg

A cukorbetegek nem folyamodhatnak különböző drasztikus fogyókúrákhoz, esetükben az egyenletes vércukorszintet megfelelő szénhidráttartalmú diétával mindenképpen biztosítani kell, vagyis a koplalás számukra nem engedhető meg.

A megoldás a lassú, de tartós fogyás, maximum fél-egy kiló mínuszt jelent hetente.

Az egészséges fogyás kulcsa az orvos és a dietetikus által meghatározott energiatartalom betartása a meghatározott szénhidrátbevitel és a csökkentett zsírfogyasztás mellett (pl. 1200 kcal, 130 g szénhidrát).

A mozgás egészséges és cukorbeteg embernek egyaránt jót tesz. Erősíti a szívet, a tüdőt, az izmokat, élénkít egyrészt a keringés fokozódásával, másrészt az agyban termelődő endorfinok segítségével, közérzetjavító, frissítő, de ugyanakkor nyugtató hatással is rendelkeznek.

A fizikai tevékenység során felhasználódnak a felesleges kalóriák, fogyás indul meg.

Ma már számtalan nagyon jó hatású és sokféle hatásmechanizmusú gyógyszer áll a cukorbetegek rendelkezésére, amelyek közül az orvos dönti el, hogy egyénileg kinek melyik gyógyszer a legideálisabb. 

A különböző hatásmechanizmusok miatt gyógyszerenként eltérő a bevétel időpontja, ezt meg kell kérdezni az orvostól, de a kezeléstől függően a diétában is lehetnek változások.

Gyógyszerek mellett megjelentek a különböző helyettesítő termékek

Cukorbetegség és életmód változtatás

fogyas_egeszseg.jpgÉtkezés után a vércukorszint emelkedni kezd, a szervezet arra törekszik, hogy ezt a szintet csökkentse, ha a folyamatban zavar keletkezik, akkor cukorbetegség alakul ki. Ehhez számos tényező járul hozzá, de a fő ok az elhízás.

Az elhízást nem a túlzott kalória bevitel, hanem a nem megfelelő formában bevitt kalória okozza. Ezek a "rossz kalóriák" túlzott inzulintermelést, s ennek eredményeként túlzott energiaraktározást okoznak a szervezetben zsírszövet formájában.

A "fogyókúra" idején a kalória csökkentésével az anyagcsere lelassul, mellyel lassul a testsúly csökkenés üteme is.

A helytelen táplálkozás következményeit a helyes táplálkozásra való áttéréssel lehet leginkább kezelni.

A közelmúltban végzett vizsgálatok azt mutatták,hogy az alacsony szénhidrát-tartalmú ketogén diéta hatékony lehet az inzulin rezisztencia kezelésében.

Minden tekintetben fontos szétválasztani az ember számára szükséges élelmi anyagokat és a gasztronomiát, ennek pontos tisztázása nélkül jelentős mértékben keveredhetnek a fogalmak.

Az ember számára egyértelmű szükségletnek tekinthető élelmi anyagok a zsírok és a fehérjék, a cukrok nem. Ebből következik, hogy a ketogén étrend, amely a paleolit táplálkozásnak minden szempontból megfelel, az élettanilag szükséges táplálkozást jelenti.A ketogén étrend tekinthető genetikai és biokémiai működésünkhöz leginkább megfelelőnek és minden tekintetben szükségesnek.Az egyetlen mely mindenki számára táplálkozási alappillér.

A civilizációs betegségek elkerülését és az egészség megőrzését célzó életmód változtató programok közül a paleo módszer hatékony segítséget nyújt, azoknak akik nem idegenkednek a húsevéstől.

Az egyedi étkezési szabályokat megfelelő testmozgással kombinálva jelentős pozitív egészségi állapot javulást eredményez.

Számos betegséget elkerülhetünk a segítségével, csökkenthetjük az általuk okozott panaszokat. A paleolit étkezésnek köszönhetően a túlsúly mérsékelhető, a bőr szerkezet javul, élettelibbé és ragyogóbbá válik.

Ha a paleo életmód mellett dönt, kérjen segítséget egy paleo szemléletű orvostól,különösen akkor, ha gyógyszert szed, mivel sok gyógyszer szedése a paleo étrend mellett feleslegessé válik.

Cukorbetegség megelőzése

A cukorbetegség kialakulásának okai nem tisztázottak, a népességszaporodástól, az átlagéletkor növekedésétől, a pontosabb diagnózistól kezdve, a helytelen táplálkozáson és az élelmiszer-minőségén keresztül, amin már nem csak a készételeket és a feldúsított élelmiszereket értjük, hanem a megváltozott környezetünket,amelynek
csökken az ásványi anyag tartalma, és persze ide tartozik a környezetszennyezés is, és az alkoholizmustól a gyógyszerszedésig, a genetikai faktorokig sok minden szóba jöhet, Mint tudjuk, ezeknek a kimutatása nem egyszerű, mivel a követéses vizsgálatok évtizedeket vesznek igénybe. Környezetünk évről-évre rosszabb állapotba kerül. Mivel a cukorbetegség járványszerűen emelkedik a kutatóknak elég nehéz feladat a pontos okokat meghatározni.

Megelőzésében fontos szerepet kap a vegyes, a tudatos táplálkozás, és a mozgás. 

kardio.jpg

Elegendő magnézium fogyasztása segíthet megelőzni a cukorbetegség kialakulását. Az Észak-Karolinai Egyetem szakemberei a magnézium bőséges mennyiségben való fogyasztására hívja fel a figyelmet, mert úgy vélik, akár mindennapi ételeinken keresztül, vagy vitamin kiegészítőként jut a szervezetünkbe a felére csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A magnézium nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezet számára, ugyanis több mint 300 enzim működéséhez szükséges, melyek többek között a sejt energiatermelő folyamatait katalizálják.

A magnéziumot a zöld színű növények tartalmazzák, például a spenót, de van a magvakban, dióban, mogyoróban, mandulában, és a kakaóban is.

A kutatók 4497 férfi és nő esetében vizsgálták a magnézium bevitelét és a cukorbetegség kockázatát,a vizsgált alanyok 18-30 évesek voltak, a 20 évig tartó megfigyelési periódus végére 330-an lettek cukorbetegek.

A szakemberek megállapították, hogy 47 százalékkal csökkent a cukorbetegség kialakulásának kockázata azoknál az egyéneknél, akinek szervezete 200 milligramm magnéziumhoz jutott minden egyes ezer kalória elfogyasztásakor, azokhoz képest, akiknek a szervezetébe kevesebb mint 100 milligramm magnézium került 1000 kalória bevitelével.

Megállapították, a vérben lévő magasabb magnéziumszint az inzulinrezisztencia alacsonyabb szintjével áll kapcsolatban.

"A magnézium bevitelének növelése fontos lehet az inzulinérzékenység javítása, a gyulladáscsökkenés, és a cukorbetegség kockázatának mérséklése szempontjából" véli Ka He, a kutatás egyik szerzője,további nagyszabású klinikai vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy ezt az okozati összefüggést egyértelműen kimutathassák.

A kutatási eredmény részben magyarázatot adhat arra, hogy a magnéziumban gazdag teljes kiőrlésű gabona fogyasztását miért hozzák összefüggésbe az alacsonyabb cukorbetegségi rizikóval.

Mikor beszélünk cukorbetegségről?

A betegek számát 1990-ben a világon 100 millióra becsülték. Egyes prognózisok szerint ez a szám megkétszereződik a következő évtizedben. Annak ellenére, hogy az okok nem világosak, az előrejelzéseket komolyan kell vennünk.

A normál vércukorszint többé-kevésbé állandó (4–5,6 mmol/l), azonban étkezést követően megemelkedik (7-8 mmol/l), amelyet az egészséges szervezet gyorsan helyre tud állítani.

Ilyenkor a hasnyálmirigy nagyobb mennyiségben kezdi termelni az inzulint, amelynek fő feladata a cukor sejtekbe juttatása a vérből. Amennyiben kevés az inzulin vagy teljesen hiányzik, nem tudja kifejteni a hatását, a vérben megemelkedik a cukorszint, a sejtek pedig éhezni kezdenek. Ekkor cukorbetegségről beszélünk.

Az Amerikai Diabetes Társaság (ADA) 1998-ban ajánlást tett arra vonatkozólag, hogy a vércukorszint mely határok közt normális illetve, mikor mondható ki a cukorbetegség.

cukor.jpg

A normális éhgyomri vércukor szint kevesebb, mint 6,1 mmol/l. Ha ez az érték 6,1 mmol/l -7,0 mmol/l közé esik, még nem cukorbeteg az egyén. Ez már emelkedett rizikót jelent a később kialakuló valódi cukorbetegségre és a később kialakuló szövődményekre nézve is. Ilyenkor már ajánlatos helyettesítő termékeket fogyasztani. Az éhgyomri vércukorszint 7,0 mmol/l-nél magasabb, felmerül a cukorbetegség diagnózisa, ezt azonban egy másik alkalommal történő éhgyomri vércukorméréssel meg kell erősíteni.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáról sokan nem is tudnak, mivel a szervezet egy ideig képes ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát,nincs szó abszolút inzulinhiányról, hiszen a szervezet termel inzulint, sőt gyakran többet is, mint szükség lenne rá, csak éppen a sejtekben nem tudja kifejteni a hatását, mivel azok bizonyos mértékig érzéketlenné váltak rá. Az érzéketlenség több okból is létrejöhet (pl. genetikai), de a leggyakoribb kiváltója az elhízás, amikor a megnövekedett tömegű zsírszövet kóros anyagcseréjének következtében alakul ki a rezisztencia.

Néhány év múlva, ha a vércukorszint nem rendeződik, a tökéletlen anyagcsere miatt túlterhelt hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei annyira kimerülnek, hogy már nem lesz elegendő a tablettás kezelés inzulin válik szükségessé.

Cukorbetegség tünetei

A cukorbetegségnek több típusa létezik. A kialakulás okai (patogenezis), a tünetek és a kezelés az egyes típusokban különböznek.

Az 1-es típusú diabetes mellitus (más néven inzulinfüggő diabetes mellitus, autoimmun betegség,amit abszolút inzulinhiány okoz. Ez a diabétesz bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban gyermek- és fiatal felnőttkorban jelentkezik. A betegek általában soványak, gyakori a jelentős fogyás a betegség megállapítása előtt. A tünetek gyorsan alakulnak ki, a betegek kezeléséhez inzulin szükséges. Kezeletlen vagy rosszul kezelt, súlyos esetben tartósan magas vércukorszinttel (hiperglikémia) és ketózissal járó életveszélyes állapot, a ketoacidózisos kóma alakulhat ki.

Acidózis az az állapot, amikor túl sok a sav vagy túl kevés a lúg a vérben, s így a vér pH értékének csökkenését, a H+ion koncentráció növekedését jelenti. Általában 7,4 körüli (7,35 – 7,45) a vér pH-értéke (enyhén lúgos). Ha ez lecsökken, akkor eltolódik a savasság irányába. Megkülönböztetünk anyagcserezavar miatti (metabolikus), például cukorbetegség okozta és légzési (respiratórikus) acidózist.Légzési acidózis: a szén-dioxid kilégzésének elégtelensége Metabolikus acidózis: a vér pufferrendszerének kimerítése. Oka a rosszul kezelt cukorbetegség, vagy a krónikus veseelégtelenség. Ekkor a vér pH-ja lezuhan, és gyakran életveszélyes állapot alakul ki. Az anaerob glükolízis (például oxigénhiány esetén) vagy a ketontestek felgyűlése (inzulinhiány miatt) a szövetekben a savas kémhatású anyagcseretermékek, mint a laktát vagy a ketotestek felszaporodását okozza. Előfordulhat sokk, diabetikus kóma, szívmegállás, vagy ha alig jut vér a test egy részéhez (iszkémia). Az izomzat erős anaerob megerőltetése is okozhatja.

A 2-es típusú diabetes mellitust (más néven nem inzulinfüggő diabétesz) az izolált szénhidrátok fogyasztása (cukor, fehér liszt stb.) a magas glikémiás index az okozója. Minél magasabb a glikémiás indexe a szénhidrátnak, annál gyorsabban szívódik fel és jut a vérbe,annál nagyobb inzulintermelésre serkenti a szervezetet. Az inzulinrezisztencia következtében a vércukorszint megemelkedik, megnő az ürített vizelet mennyisége, mert a vesék egy bizonyos cukorszint felett (általában 10 mmol/l-től) nem képesek a cukor visszatartására, a vizelettel glükóz is ürül, és az ürülő cukor vizet ragad magával. A vízvesztés pedig szomjúságérzetet okoz. Előfordul, hogy tartós fáradtság, elhúzódó sebgyógyulás, ismételten jelentkező pattanásos bőrbetegség vagy viszketés hívja fel a figyelmet a cukorbetegségre. A hiperglikémia miatt szemészeti szövődmény is kialakulhat, látászavar is jelentkezhet, a szemorvos a szemfenéken észlelt jellegzetes elváltozások alapján hívja fel a diabéteszre a figyelmet,nem ritka eset, hogy a diabétesz szövődményeit észleli először az orvos. Megtartott vagy fokozott étvágy mellett a testsúly csökkenhet, mivel a glükóz nem tud beépülni a szervezetbe.

dietahoz_orvosi_segitseg.jpg

Súlyosabb esetekben: Általános tünetekké válik a fáradtság, teljesítménycsökkenéssel járhat. Emelkedett vérinzulin szint miatt kialakuló tünetek (a 2-es típus kezdeti fázisa): farkasétvágy, izzadás, fejfájás.Magas vércukorszint (hiperglikémia) miatt jelentkező tünetek: nagy mennyiségű vizelet gyakori ürítése (polyuria), szomjúságérzet, nagy mennyiségű víz ivása (polydipsia), testsúlycsökkenés.Folyadék és elektrolitháztartási zavar (homeosztázis zavara) miatt jelentkező tünetek: éjszakai vádligörcsök, látászavarok (a szemlencse víztartalmának változása miatt).Bőrtünetek: viszketés (pruritus) (gyakran a nemi szervek (genitáliák) és a végbélnyílás (anus) környékén), bakteriális és gombás bőrfertőzések, vöröses arcszín (rubeosis diabetica) kialakulása. Hosszú távú szövödményei az érrendszerre makroangiopátiára és mikroangiopátiára való káros hatása súlyos, mivel mintegy 10–15 évvel lerövidíti a várható élettartamot, a beteg olyan szív-érrendszeri veszélyeztetettségnek van kitéve, mint egy infarktuson átesett beteg.

Diabéteszes láb szindróma a cukorbetegség "komplex szövődmény”-e. Ez esetben a diabéteszes neuropátia – a perifériás érző és mozgató, valamint a vegetatív idegek károsodása társul a többé-kevésbé fennálló közepes- és nagyér-károsodásokkal (makroangiopátia). Az érző idegek károsodása miatt csökken a fájdalomérzés, aminek következtében akár napokon, heteken át észrevétlenül maradhatnak a különféle eredetű sérülések. A mozgató idegek károsodása a láb izmainak sorvadását okozza. Ennek következtében a lábfej deformálódhat, ami a sérülések fellépését tovább segíti. Fekély képződhet, és ennek elfertőződése egy vagy több lábujj elhalásához vezethet.

A betegségre hajlamos egyéneket ma még nem lehet megóvni a betegség kialakulásától, de a rizikófaktorok csökkentése, a diagnózis korai felállítása és a kezelés mihamarabbi elkezdése a szövődmények kifejlődését csökkentheti.

A cukorbetegségnek több típusa létezik.

A kialakulás okai (patogenezis), a tünetek és a kezelés az egyes típusokban különböznek.

Az 1-es típusú diabetes mellitus (más néven inzulinfüggő diabetes mellitus, autoimmun betegség,amit abszolút inzulinhiány okoz. Ez a diabétesz bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban gyermek- és fiatal felnőttkorban jelentkezik. A betegek általában soványak, gyakori a jelentős fogyás a betegség megállapítása előtt. A tünetek gyorsan alakulnak ki, a betegek kezeléséhez inzulin szükséges. Kezeletlen vagy rosszul kezelt, súlyos esetben tartósan magas vércukorszinttel (hiperglikémia) és ketózissal járó életveszélyes állapot, a ketoacidózisos kóma alakulhat ki.

Acidózis az az állapot, amikor túl sok a sav vagy túl kevés a lúg a vérben, s így a vér pH értékének csökkenését, a H+ion koncentráció növekedését jelenti. Általában 7,4 körüli (7,35 – 7,45) a vér pH-értéke (enyhén lúgos). Ha ez lecsökken, akkor eltolódik a savasság irányába. Megkülönböztetünk anyagcserezavar miatti (metabolikus), például cukorbetegség okozta és légzési (respiratórikus) acidózist.Légzési acidózis: a szén-dioxid kilégzésének elégtelensége Metabolikus acidózis: a vér pufferrendszerének kimerítése. Oka a rosszul kezelt cukorbetegség, vagy a krónikus veseelégtelenség. Ekkor a vér pH-ja lezuhan, és gyakran életveszélyes állapot alakul ki.Az anaerob glükolízis (például oxigénhiány esetén) vagy a ketontestek felgyűlése (inzulinhiány miatt) a szövetekben a savas kémhatású anyagcseretermékek, mint a laktát vagy a ketotestek felszaporodását okozza. Előfordulhat sokk, diabetikus kóma, szívmegállás, vagy ha alig jut vér a test egy részéhez (iszkémia). Az izomzat erős anaerob megerőltetése is okozhatja.

A 2-es típusú diabetes mellitust (más néven nem inzulinfüggő diabétesz) az izolált szénhidrátok fogyasztása (cukor, fehér liszt stb.) a magas glikémiás index az okozója. Minél magasabb a glikémiás indexe a szénhidrátnak, annál gyorsabban szívódik fel és jut a vérbe,annál nagyobb inzulintermelésre serkenti a szervezetet. Az inzulinrezisztencia következtében a vércukorszint megemelkedik, megnő az ürített vizelet mennyisége, mert a vesék egy bizonyos cukorszint felett (általában 10 mmol/l-től) nem képesek a cukor visszatartására, a vizelettel glükóz is ürül, és az ürülő cukor vizet ragad magával. A vízvesztés pedig szomjúságérzetet okoz. Előfordul, hogy tartós fáradtság, elhúzódó sebgyógyulás, ismételten jelentkező pattanásos bőrbetegség vagy viszketés hívja fel a figyelmet a cukorbetegségre. A hiperglikémia miatt szemészeti szövődmény is kialakulhat, látászavar is jelentkezhet, a szemorvos a szemfenéken észlelt jellegzetes elváltozások alapján hívja fel a diabéteszre a figyelmet,nem ritka eset, hogy a diabétesz szövődményeit észleli először az orvos. Megtartott vagy fokozott étvágy mellett a testsúly csökkenhet, mivel a glükóz nem tud beépülni a szervezetbe.

Súlyosabb esetekben: Általános tünetekké válik a fáradtság, teljesítménycsökkenéssel járhat. Emelkedett vérinzulin szint miatt kialakuló tünetek (a 2-es típus kezdeti fázisa): farkasétvágy, izzadás, fejfájás. Magas vércukorszint (hiperglikémia) miatt jelentkező tünetek: nagy mennyiségű vizelet gyakori ürítése (polyuria), szomjúságérzet, nagy mennyiségű víz ivása (polydipsia), testsúlycsökkenés. Folyadék és elektrolitháztartási zavar (homeosztázis zavara) miatt jelentkező tünetek: éjszakai vádligörcsök, látászavarok (a szemlencse víztartalmának változása miatt). Bőrtünetek: viszketés (pruritus) (gyakran a nemi szervek (genitáliák) és a végbélnyílás (anus) környékén), bakteriális és gombás bőrfertőzések, vöröses arcszín (rubeosis diabetica) kialakulása. Hosszú távú szövődményei az érrendszerre makroangiopátiára és mikroangiopátiára való káros hatása súlyos, mivel mintegy 10–15 évvel lerövidíti a várható élettartamot, a beteg olyan szív-érrendszeri veszélyeztetettségnek van kitéve, mint egy infarktuson átesett beteg.

Diabéteszes láb szindróma a cukorbetegség "komplex szövődmény”-e. Ez esetben a diabéteszes neuropátia – a perifériás érző és mozgató, valamint a vegetatív idegek károsodása társul a többé-kevésbé fennálló közepes- és nagyér-károsodásokkal (makroangiopátia). Az érző idegek károsodása miatt csökken a fájdalomérzés, aminek következtében akár napokon, heteken át észrevétlenül maradhatnak a különféle eredetű sérülések. A mozgató idegek károsodása a láb izmainak sorvadását okozza. Ennek következtében a lábfej deformálódhat, ami a sérülések fellépését tovább segíti. Fekély képződhet, és ennek elfertőződése egy vagy több lábujj elhalásához vezethet.

A betegségre hajlamos egyéneket ma még nem lehet megóvni a betegség kialakulásától, de a rizikófaktorok csökkentése, a diagnózis korai felállítása és a kezelés mihamarabbi elkezdése a szövődmények kifejlődését csökkentheti.

Cukorbeteg diéta

A betegség kezdetén, ajánlott az életmód-változtatás, diétával, testsúlycsökkentéssel, sporttal. Gyakori, kis mennyiségű étel fogyasztása, ami hozzájárul az egyenletes vércukorszint fenntartásához. A cukorbetegség kezelésében és karbantartásában döntő szerepe van a beteg fegyelmezett étkezési szokásainak, a diéta betartásának, életmódnak.

Mindenféle zsír bevitelét radikálisan csökkenteni kell, minden zsírnak, magas a kalóriatartalma. Legnagyobb bűnös a többszörösen telítetlen olaj, például amivel sütünk, sütésnél oxidálódik.

Tanulmányok kimutatták, hogy amikor a többszörösen telítetlen zsírok elvegyülnek a sejtstruktúrában, a sejtek azon képessége, hogy összekapcsolódjanak az inzulinnal, csökken, így kevesebb glükózt képesek felvenni. Ezután az inzulin már nem lesz képes "kinyitni az ajtót”. Mivel a telítetlen zsírok (Omega 3–6–9) értékes anyagai, amik nagyon fontosak a sejtépítésben, 50 °C felett oxidálódik, egészségtelen a növényi olajokkal sütni. Az ilyen zsíroktól mentes, vagy belőlük csak keveset tartalmazó diéta segít enyhíteni a tüneteket.

Ételeinket különböző tápanyagok alkotják, a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék. Egyéb funkcióik mellett szervezetünknek energiát szolgáltatnak, de léteznek táplálékainkban olyan anyagok is, amelyek energiát nem adnak, de sejtjeink, szerveink működéséhez hasznosak vagy nélkülözhetetlenek. A belek optimális működéséhez szükséges vízben nem oldódó rostokat soroljuk (ezek kémiailag szénhidrátok), továbbá a vitaminokat,az ásványi anyagokat, a nyomelemeket, amelyek nélkül szervezetünk működésképtelen lenne.

A cukorbetegség nem más, mint a szénhidrát-anyagcsere zavara. A szénhidrátok a szervezet energiaszolgáltatói.

A "nagy” szénhidrát-molekulákat kicsi cukormolekulák (szőlőcukrok, orvosi szaknyelven glükózmolekulák) alkotják, vagyis az emésztés során az összetett szénhidrátok is glükózzá bomlanak le, így szívódnak fel a vérbe, és szállítódnak a sejtekhez. A cukrok egy része ott felhasználódik, más része a májban raktározásra kerül keményítő formájában, hogy szükség esetén mobilizálható legyen onnan, a maradék pedig zsírrá alakul. Csak néhány vagy éppen sok cukormolekula kapcsolódik-e össze az alapján, egyszerű (gyorsan felszívódó) vagy összetett (lassan felszívódó) szénhidrátoknak hívjuk. A felszívódás sebességének a vércukoremelő hatás tekintetében van jelentősége, az egyszerű szénhidrátokat a szervezetnek nem vagy alig kell bontania, vagyis a cukormolekulák gyorsan bejutnak a keringésbe, alaposan megemelve a vércukorszintet, míg az összetett szénhidrátokat tartalmazó ételek szénhidrátjainak lebontásához idő kell,fokozatosan jutnak be a vérbe, kevésbé emelve meg ezáltal a vér cukorszintjét.

Gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek: cukor, méz (ezek nem fogyaszthatók), tej, kefir, joghurt, gyümölcsök, gyümölcslevek

20140728ez-zsir-konnyu-etelek-a1.jpg

Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek: teljes kiőrlésű lisztek, az ezekből készült pékáruk, barna rizs, korpás kekszek, nyers zöldségfélék

A cukorbetegség étrendje gyakorlatilag megegyezik az egészséges étrend alapelveivel, a különbség csupán mennyiségi. annyi a teendője, hogy számolja a szénhidrátokat, de emellett figyeljen oda az energia- és zsírbevitelre is.

Az ideális testsúly elérése és megtartása óriási jelentőségű,a komoly súlytöbblettel rendelkező betegek esetében a felesleges kilók leadásával a magas vércukorszint csökkenthető. A cukorbetegek nem folyamodhatnak különböző drasztikus fogyókúrás módszerekhez, hiszen esetükben az egyenletes vércukorszintet megfelelő szénhidráttartalmú diétával mindenképpen biztosítani kell. Az egészséges fogyás kulcsa tehát nem más, mint az orvos vagy a dietetikus által meghatározott energiatartalom betartása a meghatározott szénhidrátbevitel és a csökkentett zsírfogyasztás mellett (pl. 1200 kcal, 130 g szénhidrát) Az étrend, nem valami misztikus diéta, hanem maga az egészséges étrend, annyi módosítással, hogy szénhidrátokat kell számolni.

Inzulinnal nem kezelt cukorbetegek naponta ötször, inzulinnal kezeltek ennél többször étkeznek, meghatározott időpontban.

Cukrot, mézet, illetve ezek felhasználásával készült termékeket nem fogyaszthatnak. Az édes ízről persze nem kell lemondaniuk, hiszen számos termék áll rendelkezésre édes íz elérésére.

Angelikafű tartalmú Angellica +4 kapszula

angelikafu.jpgIsmerd meg az idei év nagy slágerét az angellica +4 fogyókúrás kapszulát és annak 5 féle gyógynövényét! A étrend-kiegészítő fő összetevői a Gymnema sylvestre kivonat (nagyon jót tesz cukorbetegeknek!), Guggul kivonat, a Fucus vericulosus kivonat, a Bitter Orange kivonat, és az Angelica sinensis kivonat más néven angelikafű.

Gymnema Sylvestre: Ez a Dél - Indiában őshonos növény több oldalról is képes támogatni a súlyvesztést. Támogatja a szénhidrát anyagcserét és a normál vércukorszint kialakítását. Csökkenti az étvágyat, normalizálja a szénhidrátok felszívódását.

- Angelikafű: más néven angyalgyökérnek pozitív hatással van a zsírszintézisre, támogatja az emésztést, amelynek köszönhetően felgyorsítja a méreganyagok távozását a szervezetből, és megszünteti a kellemetlen puffadást. Antioxidáns hatásainak köszönhetően pedig védi a sejteket az oxidatív károsodás ellen

Tudj meg továbbiakat az angelikafű tartalmú Angellica +4 kapszuláról:

http://angelika-fu.hu/

 

Ha meg szeretnéd vásárolni:

http://multi-vitamin.hu/Angellica-termekek.html

Stevia vagy nyírfacukor?

Több lehetőségünk is van arra, hogy a szacharózt felváltsuk egy egészségesebb alternatívára: választhatjuk a steviát vagy a nyírfacukrot is. De mégis melyiket?

A fent említett termékek kiválóan alkalmasak a cukorbetegek számára, hiszen glikémiás indexük nagyon alacsony (nyírfacukor:7, stevia :0), vagyis lassú felszívódásuknak köszönhetően nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet és tartósan normális szinten tartják azt. Ezenkívül szénhidrát tartalmuk is nagyon alacsony, ennek köszönhetően egy cukormentes szigorú diétában is könnyen beilleszthető. Sokkal kevesebb kalóriát is tartalmaznak, mint más cukrok, vagyis a 2-es típusú cukorbetegek számára segítséget jelent abban, hogy némi súlytól megszabaduljanak, így csökkentve a betegség kockázatait.

Szintén mindkét termék kitűnő azok számára, akik szeretnék, hogy a mérleg kevesebbet mutasson. A steviával gyorsabban lehet elérni a súlyvesztést, hiszen kalóriatartalma és szénhidrát tartalma egyaránt nulla. De nem kell háttérbe szorítani a nyírfacukrot sem, hiszen ez is igen hatékony a fogyókúrázók számára.

Válasszák a nyírfacukrot azok, akiknek sok problémájuk van a fogukkal és szeretnék, hogy fogsoruk állapota javuljon, valamint nem akarják, hogy fogaik elszuvasodjanak. A stevia szintén védi a fogakat, de ebben az esetben a nyírfacukornak jár egy kis előny.

A nyírfacukor sokkal többe kerül a steviánál, vagyis mivel hasonlóak a hatásaik és mindkettőnek nagyon sok előnye van, megtehetjük, hogy az olcsóbb verziót választjuk, mert így sem döntünk rosszul.

Persze azt is tudni kell, hogy a steviának van egy igen érdekes mellékíze, amit sokan nem kedvelnek. A nyírfacukor ezzel szemben hűsítő, mentás aromával rendelkezik, így sokkal barátságosabb lehet a többség számára.

Mindkét szer nagyon hatásos a Candida gomba ellen, hiszen stabil szerkezetük nem engedi, hogy a gomba túlszaporodjon a szervezetünkbe, így ha egy lúgosító diétát szeretnénk követni, akkor mindkét termék igen kiválóan alkalmazható és beleilleszthető az egyes étrendekbe.

Összefoglalva: bárhogyan is döntünk, válasszuk akár a steviát vagy a nyírfacukrot, életünk sokkal egészségesebb lesz, csinosabbakká és frissebbekké válunk.

A fent említett termékek elérhetőek: http://multi-vitamin.hu/Cukorbetegseg.html

 

A nyírfacukor kinyerése a nyírfából

 A nyírfából mi is kinyerhetjük a cukrot, hiszen már az 1800-as években a Napóleon által kirendelt kontinentális zárlat idején próbálták a nyírfában rejlő édes anyagot felhasználni a fellépő cukorhiány miatt. A második világháborúban is ugyanúgy jelentkezett a cukorhiány, így a Finn Cukorvállalat kifejlesztett egy másik módszert is, mely segítségével képesek voltak hozzájutni a xilithez, persze csak nagyon kis mennyiségben. Most itt az idő, hogy mi is megpróbáljunk a két kezünkkel nyírfacukrot szerezni.

nyirfaxylit.jpg

 A nyírfát meg kell csapolnunk legelőször, ahhoz, hogy gépi eljárások nélkül is hozzájuthassunk a facukorhoz. Ez úgy történik, hogy egy nyírfaágat átlósan lemetszünk, majd egy csövet vagy slagot húzunk az ágra, hogy a nyírfa ágából kicsepegő folyadék, amit a népnyelv viricsnek hív egy helyre tudjon összegyűlni. (Ugyanezt ki lehet próbálni iszalaggal, vagy szőlőhajtással is, de azt tudnunk kell, hogy az iszalagnak enyhén kesernyés íze van, a szőlőből kifolyt lé pedig íztelen. )

 Fél liter virics szükséges ahhoz, hogy egy falat nyírfacukrot elő tudjunk állítani. A megfelelő mennyiségű folyadék összegyűjtése után, azt egy tűzálló edénybe helyezzük és szépen, lassan el kezdjük forralni. Cukorszirupot is ugyanúgy készítünk, csak ez, ellentétben a cukorsziruppal teljesen egészséges lesz. Az oldat ahogyan melegszik, nem kezd el buborékozni, hanem besűrűsödik és szirupossá válik.

 Néhány perc múlva a szirup egy barnás árnyalatot kezd felvenni, karamellizálódik. És itt beindul a folyamat. Addig kell forralnunk ezt a folyadékot, amíg az egész nem lesz  karamelles. Ezután a tűzről levéve, hagyjuk, hogy kihűljön.

 Miután kihűlt az anyag, észrevehetjük, hogy megszilárdult és kristályossá vált. Ha házilag készítjük el a nyírfacukrot, akkor az sosem lesz olyan szilárd, mint a kristálycukor, hanem némileg ragadósabb, törökmézre emlékeztető állagot vesz fel. Az íze is nagyon hasonlít a ragadós édességhez, ám annál talán még sokkal édesebb.

 Ezzel az egyszerű technikával, labori körülmények nélkül mi is előállíthatjuk a nyírfacukrot, mely ugyan nem lesz alkalmas teljes mértékben a cukor helyettesítésére, hiszen állagban némileg különbözik a házi készítésű xilitünk a cukortól, de ugyanakkor édességnek, nyalánkságnak kitűnően alkalmas és még nem is kell sok idő az előállításához. Cukorka helyett inkább készítsünk ilyen módon xilitet a gyermekeinknek (vagy akár saját magunknak is), hiszen így biztosak lehetünk abban, hogy egészségük nem károsodik, sőt még a fogaik egészségének megőrzéséhez is hozzájárulunk azzal, ha ezt adjuk csemetéink kezébe cukor helyett.

 Ha nem szeretnénk otthon xilitet gyártani, vagy nincs éppen kéznél elegendő nyírfánk, a terméket az alábbi linken meg is lehet vásárolni.

Édes ízek cukorbetegeknek – a stevia

Létezik egy olyan növény, melyet az őslakos paraguayi indiánok már évszázadok óta használnak édesítésre. Ez a növény a stevia, melynek leveleiből készült kivonat akár háromszázszor is édesebb lehet az általunk jól ismert szacharóznál. És megoldást jelenthet a cukorbetegek számára is…

A stevia szénhidrát tartalma nulla, ennek köszönhetően azok az emberek is fogyaszthatják, akik nem fogyaszthatnak finomított cukrot. Mivel nem tartalmaz szénhidrátot, így nem befolyásolja az hasnyálmirigy inzulintermelését, vagyis normál szinten tartja azt. Az íze viszont igen édes, vagyis a cukorbetegek ugyanúgy élvezhetik a különböző süteményeket, tortákat, mint az egészséges emberek.

cukorbetegseg-eseten.jpg

Ezenkívül a stevia glikémiás indexe is nulla. Ez azt jelenti, hogy bekerülve a szervezetünkbe a sejtjeinknek nagyon hosszú időbe telik, mire feldolgozzák. Mivel a felszívódás és a felhasználás ilyen hosszú folyamatot vesz igénybe, ezért a vércukorszintet sem képes nagy mértékben megemelni. Ez pedig szintén csak kedvez a cukorbetegek számára. 

Fontos azt is megjegyezni, hogy a stevia a véráramba kerülése során képes csökkenteni a glükóz mennyiségét, vagyis a hasnyálmirigy működését segíti elő. Növeli a glükóztoleranciát és serkenti az inzulintermelést, így mindkét típusú cukorbetegség kezelésében nagy szerepet játszik.

Kinek ajánlott még?

A steviát nemcsak a cukorbetegeknek érdemes fogyasztaniuk, hiszen azzal, hogy szénhidrát tartalma nulla és glikémiás indexe is nulla, a fogyókúrázók számára is nagy segítség lehet. Mivel lassan szívódik fel, ezért sokkal tovább érezzük jóllakottnak magunkat. Ha pedig jóllakottnak érezzük magunkat, akkor kevesebbet is eszünk. Nagyon hatékony a szírbontásban és a nap folyamán ingadozó energiaszintet is képes optimalizálni.

A stevia különböző bőrbetegségek kezelésére is kitűnő. A paraguayi indiánok is használták már a növény levelét sebgyógyításra, hiszen felgyorsítja a gyógyulási folyamatot és nem okoz hegesedést. Ezenkívül enyhíthetőek a növény segítségével a dermatitis, az ezcema és a seborrhea tünetei is. Bőrregeneráló hatásának köszönhetően a pattanásokat, keléseket, fekélyeket, kivörösödéseket is kitűnően kezelhetjük vele. 

 

süti beállítások módosítása